Zašto je važan zubni konac?

Sve što treba da znate o pastama za zube
15 Avgusta, 2018
Sedam znakova koji ukazuju da je vašem osmjehu potrebna pomoć
6 Septembra, 2018

Čak i najefikasniji načini pranja zuba četkicom, ne mogu ukloniti nagomilani plak između zuba i desni, zbog čega stomatolozi preporučuju upotrebu zubnog konca. Ove preporuke se naročito odnose na pacijente da ugrađenim krunama ili mostovima, potom ortodontskim pacijentima ili onima sa posebnim parodontalnim problemima.

Tehnika košćenja:

  • Dobro operite ruke i odvojite oko 45 cm zubnog konca
  • Obmotajte jedan kraj konca oko kažiprsta lijeve ruke, a drugi kraj konca na istom prstu desne ruke, ostavljajući nekih 10 cm dužine koja će vam biti potrebna za čišćenje međuzubnog prostora.
  • Nakon što se namotali konac na prste, laganim pokretima očistite međuzubni prostor vodeći računa da ne povrijedite desni.
  • Ponovite čišćenje prostora između svih zubi, kako biste očistili nagomilani plak i ostatke hrane.
  • Ukoliko je potrebno, možete koristiti držače za konac, a nakon čišćenja ponovo operite ruke.

Uprkos činjenici da je zubni konac odlično sredstvo za kompletno oralno zdravlje, ipak mnogo je onih koji baš i ne vole da ga upotrebljavaju. Obrazloženje je uvijek isto, oduzima previše vremena, a sam proces je dosadan jer podrazumjeva čišćenje nagomilane hrane i plaka između svakog zuba.

Na kraju postoje i drugi nacini za ciscenje ovih prostora kao sto su interdentalne četke ili  uređajima koji pod pritiskom potiskuju tecnost kroz interdentalne  prostore i tako ih ciste a mogu bitisa napajanjem na baterije ili elektricni.

Bez obzira na metod, ako ste neko ko jednostavno odbija konac, onda se sjetite koliko je važan za zdrav i lijep osmijeh.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *