Trudnoća i posjeta stomatologu

5 načina da brinete o oralnoj higijeni u sezoni gripa
7 Februara, 2019
Šta uraditi kada počnu rasti prvi zubići?
21 Februara, 2019

U pauzama između redovnih kontrola kod ginekologa i opremanja dječije sobe ne zaboravite posjetiti i vašeg stomatologa.

Postoje različiti simptomi uzrokovani trudnoćom, budući da tijelo prolazi kroz velike promjene tokom perioda od devet mjeseci, a ni usna duplja nije izuzetak. Promjene na desnima i zubnoj gleđi ne moraju nužno aludirati na nova oboljenja, već ukazivati na postojeće. Posjeta stomatologu ne samo da je sigurna, ona se preporučuje radi što boljeg opšteg stanja majke i djeteta u periodu razvoja ploda od embriona do novorođenčeta.

Za početak, potrebno je stomatologu reći da ste trudni ili da sumnjate na trudnoću. Takođe, ne treba da izostavite ni podatke o hroničnim i akutnim oboljenjima, ali ni one o upotrebi medikamenata. Ukoliko vas brine upotreba lokalnog anestetika koji se koristi prilikom popravke zuba, možete biti mirni – on je u potpunosti siguran i za vas i za vašu bebu.

Najčešći simptomi koji se javljaju u trudnoći, a povezani su sa dentalnim poremećajima su sljedeći:

Trudnički gingivitis

Hormonalne promjene koje se dešavaju u trudoći mogu dovesti do upale desni ostavljajući ih tako otečenim i bolnim, a ni pojava krvarenja prilikom pranja zuba nije rijedak slučaj.

Povećan rizik od gubitka zuba

Trudnice su manje imune na pojavu karijesa iz više razloga. Jedan od uzroka je jutarnja mučnina i direktno djelovanje kiseline na zubnu gleđ, ali i unos veće količine ugljenih hidrata od one na koje je žena navikla.

U prevenciji ovog problema se preporučuje istrajnost u higijenskim navikama usne duplje, redovno korištenje konca za zube i pranje zuba.

Trudnički tumori

Kod nekih žena je moguća i pojava tkiva nazvanog „trudnički tumor“, lokalizovanog na desnima i najčešće tokom drugog tromjesečja. Nije riječ o tumoroznom tkivu, već o otocima koji se obično nalaze između zuba. Ovo stanje se povezuje sa plakom, a manifestuje se krvarenjem i tkivom koje izgleda poput maline.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *