Sve što treba da znate o pastama za zube

Ishrana i oralno zdravlje
9 Avgusta, 2018
Zašto je važan zubni konac?
21 Avgusta, 2018

Većina zubnih pasti kombinuje zaštitu od karijesa sa drugim sredstvima za prevenciju bolesti zuba, plaka i desni. Bez obzira na to da li se rukovodimo cijenom ili kvalitetom, a nije nužno da jedno diktira drugo, najvažnije je da je zubna pasta za koju se opredijelimo klinički ispitana.

Na tržištu možete pronaći različite vrste pasti za zube.

Pasta za pušače

Pušači obično imaju žute zube, na kojima se taloži katran i zbog toga koriste paste koje sadrže abrazivena sredstva. Međutim, često četkanje sa jakim hemijskim sredstvima može da dovede do trajnog oštećenja zuba.

Pasta za preosjetljive zube

Jedna od posljedica starenja jeste i povlačenje desni sto dovodi do izlaganja korijena zuba, a time i do preosetljivosti i bola – na primer, kada jedemo sladoled, ili pijemo hladnu vodu. Pasta za preosetljive zube u ovom slučaju može biti efikasna, ali morate voditi računa da birate onu dokazanog kvaliteta.

Pasta za izbjeljivanje zuba

Osnovna uloga ove paste je kozmetičke prirode. Paste za izbjelivanje zuba ne možete poistovijetiti sa profesionalnim gelovima koje koriste stomatolozi u oridinacijama, a direktive EU zabranjuju prodaju proizvoda koji sadrže više od 0,1% vodonik peroksida, inače osnovne supstance za bjeljenje.

Prirodna pasta za zube

Dostupan je i veliki broj tzv. “prirodnih” proizvoda za zube. Ove paste su napravljene od biljnih ekstrakata i drugih prirodnih sastojaka, kao što su esencijalno ulje đumbira, ekstrakt morske alge, propolisa i sl. Međutim, konačni pozitivni efekat ovakvih proizvoda još uvijek nije klinički dokazan, zbog čega je važno provjeriti da li „prirodne“ paste za zube sadrže fluorid, koji je dokazano aktivni sastojak za prevenciju bolesti zuba.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *