Sedam znakova koji ukazuju da je vašem osmjehu potrebna pomoć

Zašto je važan zubni konac?
21 Avgusta, 2018
Koliko je bezbjedno RTG snimanje zuba?
10 Septembra, 2018

A picture of a young happy woman using dental floss in the bathroom

U Americi je 50-ih godina prošlog vijeka sprovedeno jedno zanimljivo istraživanje u kojem su učestvovali igrči bejzbola „Major“ lige. Istraživački tim je utvrdio da su igrači koji se nisu smijali na svojim fotografijama živjeli u prosjeku 70 godina, dok su oni nasmijani živjeli čak deset godina duže.

Slučajnost ili ne, činjenica je da zdrav osmjeh utiče na opšte stanje organizma, čini vas mlađim i pozitivno utiče na samopouzdanje.

Ovoga puta vam donosimo sedam znakova koji ukazuju da nešto nije onako kako bi trebao biti.

„Trošenje“ prednih zuba

Poslije tridesete godine prednji zubi se u prosjeku tanje i skraćuju za oko jedan milimetar, a dinamika ovih promjena je indivualna tako da kod nekih ljudi može napredovati bržim, a kod nekih sporijim tempom. Ukoliko ste primjetili da se i vama dešava ovako nešto, vrijeme je da saznate zašto. Naime, neke paste za zube, potom hrana i piće mogu dovesti do oštećenja zubne površine koja se ne može regenerisati. Ukoliko je šteta već učinjena mi vam možemo pomoći da vratite osmjeh u punom sjaju!

Tupi i žuti zubi

Površina zuba, odnosno zubna gleđ, praktično upija tamne pigmente iz kafe, čaja, vina, čokolade ali i ostale pigmentirane hrane. Profesionalno bijeljnje zuba koje se u našoj oridinaciji izvodi posebnim profesionalnim gelovima ne oštećuje vaše zube i ima dugotrajan efekat jer smo za vas izabrali formule koje su namjenjene maksimalnoj efikasnosti i sigurnosti.

Tamne sjenke između zuba

Ukoliko ste primjetili tamne sjenke između prednjih zuba, vrijeme je da pod hitno posjetite stomatologa. One, naime, ukazuju na nastanak karijesa koji obično ne boli dok ne dođe do dubljih struktura zuba, a poznato vam je da ovo oboljene praktično djeluje kao kiselina koja uništava zub. U našoj oridinaciji se primjenjuju visokokvalitetne metode uklanjanja karijesa i liječenja zuba, a sve u službi očuvanja njihovog zdravlja i ljepote.

Crvene i otečene desni

Zdrave desni su blijedo ružičaste boje i izgledom slične površini narandžine kore. Glavni uzrok upale i krvarenja desni je loša oralna higijena. Bakterijske naslage nakupljaju se na zubima koji su slabo ili uopšte nisu oštećeni te luče štetne metaboličke proizvode tzv. endotoksine, koji izazivaju odgovor u imunološkom sistemu. Uz ostale zdravstvene probleme, bolesti desni dovode i do gubitka zuba. U našoj oridinaciji se primjenjuje individualna terapija kako bi se bolesti desni stavile pod kontrolu i na taj način spriječile dalje komplikacije.

Krivi ili razmaknuti zubi

Pravilno raspoređeni zubi, ne samo što su prijatniji oku, čine da vilica obavlja svoju funkciju. Čak i male praznine među zubima predstavljaju pogodno mjesto za nakupljanje hrane, a kod krivih zuba jako je teško održavati higijenu usne šupljine. Danas, postoje različite vrste zubnih proteza kojima se ovi problemi rješavaju, a neke od njih su gotovo nevidljive.

 

Sivi zubi

Zubi koji pretrpe neku traumu, najčešće udarac, vremenom mogu da posive, a razlog leži u činjenici da je došlo do odumiranja zubnog nerva. Ako se desi da vam je zub tamniji od ostalih posjetite stomatologa koji će utvrditi stepen oštećenja i pronaći najbolje rješenje.

Loš zadah

Iako ovaj problem nije očigledan, mnogo govori o zdravlju vašeg osmjeha. Loš zadah najčešće uzrokuju bakterije koje se nakupljaju u usnoj šupljini, ali on može da ukaže i na neke druge zdravstvene probleme zbog čega je važno da se što prije javite vašem ljekaru.

Ukoliko se radi o infekciji desni, nekoliko jednostavnijih procedura koje se obavljaju u našoj oridinaciji, oslobodiće vas neprijatnog zadaha iz usta.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *