Zašto djeca nose proteze?

Kako kafa pomaže u borbi protiv karijesa?
26 Oktobra, 2018
Stomatološka ordinacija Modent1 u korak sa savremenim metodama
5 Novembra, 2018

Kada počnu da rastu stalni zubi, veoma mali broj djece ne mora da nosi protezu. Razlozi za ispravljanje mogu biti različiti i uključuju krive, izbačene zube, preklapanja ili loš i nepravilan zagriz, koji je u stomatologiji poznat i kao malokluzija.

Malokluzija je ortodontski termin i po klasičnoj definiciji predstavlja stanje poremećaja normalnog zagriza (okluzije) kod pacijenta.

U nekim slučajevima, problemi sa nepravilnim rastom zuba i formiranjem vilice mogu biti posljedica preranog gubitka mliječnih zubića ili lošim navikama kao što su dugotrajna flašica i sisanje palca.

Međutim najčešći razlozi su genetske prirode, a to znači da ukoliko ste vi nosili protezu postoji velika vjerovatnoća da će je nositi i vaša djeca.

Ovi problemi jednostavno se rješavaju nošenjem proteze, ortodontske napravice za ravnanje zuba, ispravljanje zagriza i uspostavljanje pravilnog odnosa donje i gornje vilice, a djeca se s njom prvi put najčešće susreću u nižim razredima osnovne škole.

Iako ne postoji starosna granica za ispravljanje zuba, jer neka djeca nose proteze već sa sedam godina, neka sa deset ili u tinejdžerskoj, odnosno odrasloj dobi – što nije rijetkost, ortodonti prvi pregled predlažu najkasnije do sedme godine života.

Prvi pregled nikako ne mora da znači da će dijete odmah dobiti protezu, ali će ortodontu pomoći da prati rast stalnih zuba i prema potrebi odredi najbolje vrijeme za početak liječenja.

Fiksna i mobilna proteza

Osnovni smisao proteze jeste da konstantnim pritiskom usmjerava zube u odgovarajući položaj.

Hoće li dijete dobiti fiksnu ili mobilnu protezu zavisi od vrste problema i uzrasta djeteta, međutim najčešća preporuka je da djeca koja još imaju mliječne zube zagriz koriguju mobilnim aparatićem, dok djeca koja imaju sve stalne zube nepravilnosti ispravljaju isključivo fiksnom protezom. Kod mobilnih proteza akrilatni dijelovi rade se u zabavnim dječijim bojama, a kod fiksnih proteza osim metalnih bravica, danas postoje i keramičke bravice koje prate prirodnu boju zuba te su manje primjetne.

Onoga časa kada vaše dijete dobije protezu kao terapiju za ispravljanje zuba i formiranje pravilnog niza, uslijediće česte posjete ortodontu, u prosjeku jednom u petnaest do trideset dana.

Koliko dugo će dijete nositi protezu zavisi od problema koji ortodont pokušava da riješi, ipak prosjek je oko dvije godine. Iako se čini kao jednostavnija opcija, vrijeme nošenja mobilne proteze, u zavisnosti od slučaja do slučaja, znatno je duže od vremena nošenja fiksne, a djeca je ponekad moraju nositi i više od pola dana i cijelu noć u ustima što im može smetati.

Ipak, vrijedi uloženog truda jer su lijepi i pravilni zubi najbolje ogledalo, a uz redovnu brigu biće zdravi tokom cijelog života.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *