Kako kafa pomaže u borbi protiv karijesa?

Hrana za zdrave zube
23 Oktobra, 2018
Zašto djeca nose proteze?
31 Oktobra, 2018

Aerial view of people making drip coffee

Sa sigurnošću možemo tvrditi da su stanovnici Bosne i Hercegovine i okruženja najveći potrošači kafe na Balkanu, kao i da je veoma malo odraslih osoba na našim prostorima koji svoju jutarnju rutinu ne počinju ispijanjem ovog napitka.

Ukoliko ne možete bez kafe, a brine vas zdravlje vaših zuba, onda imamo dobre vijesti. Naime, umjereno konzumiranje kafe pozitivno utiče na zdravlje zuba, a novije studije pokazuju da kafa bez aditiva sprečava nastanak bakterija koje izazivaju karijes i to za 98%.

Uprkos tvrdnjama o štetnosti kafe posebno za kardiovaskularni sistem, kada je riječ o osmjehu ne bi trebalo da brinete. Naime, kako se kafa prije konzumacije prži i potom kuva, njen konačni proizvod sadrži maksimalan nivo antioksidanata, a ima i antibakterijska svojstva koja sprečavaju nastanak karijesa i ostalih oboljena zuba.

Stručnjaci napominju da su ljudi koji redovno piju kafu manje podložni riziku od oboljenja zuba, ali i da konzumacija kafe, uprkos navedenim prednostima, sa sobom nosi i neke posljedice.

Ne pretjerujte, jer je sve u prevelikim količinama štetno i dodatno, kafa sadrži materije koje će promijenti boju vaših zuba. Pozitivna antioksidativna i antibakterijska svojstva kafe odnose se na pravu domaću kafu bez aditiva, ali i bez dodataka šećera ili vještačkih zaslađivača.

Dakle, šoljica ili dvije kafe dnevo i vaši zubi će biti zdravi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *