Ishrana i oralno zdravlje

Da li je zubna boja efikasna za bijeljenje zuba?
2 Avgusta, 2018
Sve što treba da znate o pastama za zube
15 Avgusta, 2018

Nije nikakva novost da je glavni uzročnik nastanka karijesa hrana koju konzimiramo i količina unešenog šećera, a svi savjeti koji se odnose na ishranu i oralno zdravlje zasnivaju se na izbjegavanju slanih i slatkih grickalica i sokova između redovnih obroka.

Svjetska zdravstvena organizacije ( SZO) je 1995. godine donijela smjernice za ishranu u kojima se preporučuje izbjegavanje hrane koja sadrži šečer posebno u dječijem uzrastu, a isto se odnosi i na period adolescencije. Naime, rast i razvoj nameću potrebu  za većom količinom hrane, nego što je to slučaj u odrasloj i zreloj životnoj dobi, ali zadatak mlađih generacija je da izbjegavaju šećere u širokom luku.

SZO čak ograničava i unos prirodnih šećera u voću i povrću koji bi, prema preporuci, trebalo da je manji od 10% ukupnih dnevnih potreba za hranom. Jednostavno rečeno količina voća koju bi trebalo da konzumiramo na godišnjem nivou  je između 15 i 20 kg po osobi.

Dnevno, trebalo bi da pojedemo maksimalno četiri voćke, čak i manje.

Važne činjenice:

  • Najčešći uzrok gubitka zuba jeste uzimanje hrane i pića koji sadrže šećer.
  • Na nivou svjetske populacije 23% osmogodišnjaka i čak 40% petnaestogodišnjaka konzumiraju slatke grickalice ili gazirana pića između redovnih obroka, minimum tri pa čak i deset puta dnevno. Odraslim osobama omiljena užina su keks i kolači.
  • Od deset, čak osam odraslih ili njih 86% konzumira najmanje tri porcije dnevno hrane koja je bogata zasićenim mastima i šećerom. Preporuka je da se ovakva hrana izbjegava i ograniči na maksimalno jednom dnevno, a stručnjaci su saglasni da bi bilo idealno koristiti je svega dva do tri puta sedmično.
  • Jaka hrana, kojom smo i mi na ovom podneblju skloni, predstavlja faktor fizika ne samo za oralno zdravlje nego i za nastanak kardiovaskularnih oboljenja i gojaznosti.
  • Savjet o zdravoj ishrani i dobroj oralnoj higijeni su prve preporuke koje ćete dobiti i od vašeg stomatologa.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *