Koliko je bezbjedno RTG snimanje zuba?

Sedam znakova koji ukazuju da je vašem osmjehu potrebna pomoć
6 Septembra, 2018
Zajedno u borbi za zdravlje zubića mališana
19 Septembra, 2018

382936

Radiografsko snimanje zuba je uobičajena dijagnostička procedura u stomatologiji i u visokoj mjeri je bezbjedna zato što digitalno snimanje ima veoma malu dozu radijacije, posebno u odnosu na druge vrste RTG snimanja koje se koriste u medicini.

Riječ je o pomoćnom dijagnostičkom sredstvu, koje stomatologu pomaže da otkrije promjene na zubima ili viličnoj kosti, a koje nisu vidljive golim okom.

Takođe, RTG snimanja su uobičajena i u dječijoj stomatologiji i pomažu ljekarima da utvrde raspored stalnih zuba koji još nisu izrasli i naprave procjenu kada bi se mogli pojaviti.

Koliko često treba raditi snimanje zuba?

Snimanje zubima obično predlažemo novim pacijentima kako bismo se detaljno upoznali sa svim potencijalnim problemima oralnog zdravlja. Osobe koje ćešće imaju probleme sa zubima ili koje u ustima imaju navlake, zubne mostove ili implantate trebalo bi da provere stanje kosti oko zuba u prosjeku jednom godišnje. Kod osoba koje generalno nemaju problema sa opštim zdravljem niti sa zdravljem usta i zuba dovoljno je kontrolno snimanje zuba na 2 godine.

Snimanje zuba u trudnoći?

Vašem stomatološkom timu ukažite na činjenicu da ste u drugom stanju. Stomatolog u tom slučaju neće raditi rendgensko snimanje zuba, posebno ne tokom prva tri mjeseca trudnoće.

Koje vrste rendgenskih snimaka postoje?

Postoje razne vrste rendgenskih snimaka, koje će preporučiti vaš stomatolog u zavisnosti od potrebe. U nekim situacijama biće potrebno snimanje jednog ili dva zuba, uključujući i korijen, dok je u drugim situacijama potrebno snimiti nekoliko zuba istovremeno.

Panoramski rendgen pokazuje sve zube i strukturu kostiju vilice.

Zašto radiolozi izlaze iz prostorije tokom snimanja zuba?

Izlaskom iz prostorije za snimanje radiolozi smanjuju količinu zračenja kojom su izloženi, jer svakodnevno obavljaju nekoliko desetina snimanja. Međutim, rizik za pacijente koji obavljaju rutinska snimanja je vrlo mali.

Naše ordinacije posjeduju digitalne RTG aparate čije su doze zračenja zanemarljivo male.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *