Oboljenja desni su ključni indicator za nastanak reumatoidnog artritisa

Vitamin D značajan i u dentalnoj implantologiji
2 Jula, 2018
Zašto su važni mliječni zubići?
18 Jula, 2018

Medicina je odavno već ustanovila vezu između bolesti desni i drugih oboljenja poput srčanih bolesti, moždanih udara, dijabetesa , Alzheimerove bolesti, a najnovije studije potvrdile su sumnje da su oboljenja desni u uskoj vezi sa nastankom reumatoidnog artritisa.

Rezultati studije koji su predstavljeni na ovogodišnjem Evropskom kongresu reumatologije (EULAR 2018) pokazuju da su bakterije koje se nakupljaju u usnoj šupljini I oboljena desni  neki od ključnih faktora za nastanak i razvoj reumatoidnog artitisa.

“Studija je pokaza da su antitjela vezana za nastanak reumatoidnog artritisa, prisutna u organizmu mnogo prije nastanka bolesti, što ukazuje na to da potiču sa mjesta izvan zglobova”, rekao je dr Kulveer Mankia šef Centra za biohemijska istraživanja koji je autor ove studije.

“Naša studija je prva koja opisuje i dokazuje postojanje veze između klinički dokazane parodontalne bolesti i prisustvo parodontalnih bakterija kod svih pacijenata koji su imali predispozicije za nastanak bolesti. Naši rezultati podržavaju hipotezu da upala na sluznicama desni može biti primarni okidač za nastanak oboljenja poput reumatoidnog artritisa”, tvrdi ovaj stručnjak.

Reumatoidni artritis je hronična inflamatorna bolest koja pogađa zglobove, i kod oboljelog izaziva jake bolove i invalidnost. Iako se uglavnom javlja u starijoj životnoj dobi, ovo oboljenje pogađa djecu i adolescente, a istraživanja takođe govore da mnogo češće javlja kod žena nego kod muškarca.

 

Izvor: www.sciencedaily.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *