Vitamin D značajan i u dentalnoj implantologiji

Prevencija je najbrži put do oralnog zdravlja!
28 Juna, 2018
Oboljenja desni su ključni indicator za nastanak reumatoidnog artritisa
10 Jula, 2018

 

Ukoliko ste izgubili jedan ili više zuba, možda bi među mogućim rješenjima trebalo da razmislite o dentalnim implantatima. U tom slučaju važno je da učinite sve što je u vašoj moći kako bi povećali šanse za uspjeh, a jedan od načina, prema najnovijim istraživanjima, jeste da osigurate dovoljan nivo vitamina D.

Kako vitamin D može pomoći?

Uopšteno gledano, kako starimo naše kosti i zglobovi trpe, tako da bi neke promjene trebalo uvesti što prije, a to su smanjenje tjelesne težine, redovno vježbanje, zatim šetnja na otvorenom i sunčanje za koje je poznato da oslobađa vitamin D.

Dovoljna količina vitamina D je presudana za zdravlje kostiju i ujedno, smanjuje šanse za razvoj bolesti poput multiple skleroze, srčanih oboljenja i reumatoidnog artritisa.

Novo istraživanje takođe povezuje nizak nivo vitamina D sa rizikom od kognitivnog pada i mentalnog poremećaja.

Vitamin D igra jako važnu ulogu u obezbjeđivanju zubnih implantata, dugoročno, jer u velikoj mjeri, njegovo prisustvo ili odsustvo određuje kako se uspješno implantati integrišu u kost.

Pomaže i u očuvanju zdravlja desni jer pomaže u proizvodnju jedinjenja koja smanjuju nivo bakterija u ustima. Ukoliko desni nisu zdrave, implantati nemaju šansu da traju dugoročno, tako da su redovno čišćenje i njega zubi jako važni.

Kako nadoknaditi nedostatak vitamina D?

Manjak vitamina D nadomješta se prilagođavanjem ishrane i izlaganjem suncu bar dva puta sedmično po pola sata. Takođe, trebalo bi jesti hranu bogatu ovim vitaminom kao što su ribe poput lososa, bakalara, haringe, sardine i skuše, potom orašastih plodova, mlijeka, svježeg sira, jaja i gljiva.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *