Hrana za zdrave zube

Da li je bolja električna ili klasična četkica za zube?
23 Oktobra, 2018
Kako kafa pomaže u borbi protiv karijesa?
26 Oktobra, 2018

portrait of woman eating a geeen apple

Oduvijek  je poznato da je glavni preduslov dobrog zdravlja kvalitetna i uravnotežena ishrana koja je važna i za zdrav i lijep osmijeh.

Ukratko, ključ oralnog zdravlja je u tri činioca: svakodnevna njega, pravilna ishrana i redovna stomatološka kontrola.

Slijedi spisak namirnica koje su dobre za vaše zube:

Avokado

Iako nije sa našeg podneblja u poslednje vrijeme avokado možete pronaći gotovo u svim marketima. Velika potražnja za ovim tropskim voćem leži u činjenici da potiče zdravo varenje, a osim vlakana, avokado sadrži i mnogo nezaićenih masnih kiselina, proteina, kalijuma i lecitina kao i vitamine A,E,C, B5 i B6.

Kefir

Kefir je ukusno, fermentisano mlijeko koje nam je stiglo sa Bliskog istoka. Odlično je za ukupno  zdravlje organizma, a osim nezasićenih masnih kiselina, sadrži vitamine A, D i K2. Njihov savršen spoj garantuje zdrave i jake zube.

Špinat

Ova biljka je dobar izvor željeza, vitamina A i C, te folne kiseline. Njegovi vitamini i minerali poboljšavaju zdravlje zuba, a kao izrazit antioksidant špinat će povoljno uticati na zdravlje cijelog organizma.

Puter

Ukoliko ste mislili da puter nije zdrav- varate se! To je jedna od najboljih namirnica za zdrave zube. Kao dobar izbor vitamina A, D i K2, potom zasićenih masti, puter oslobađa hormone koji će vas činiti srećnim i zadovoljnom.

Bjeli luk

Ova biljka spada u kategoriju onih koje liječe sve jer ima prirodno antibakterijsko dejstvo što pozitivno utiče na zdravlje zuba i desni. Osim toga, bijeli luk je i prirodni probiotik koji doprinosi zdravlju organa za varenje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *