Da li je zubna boja efikasna za bijeljenje zuba?

Uzroci i liječenje upale desni (gingivitisa)
25 Jula, 2018
Ishrana i oralno zdravlje
9 Avgusta, 2018

Kada dugotrajno četkanje zuba ne daje očekivane rezultate, ideja o jednostavnom načinu izbjeljivanja poput boje za bijeljenje zuba, zvuči više nego privlačno. Međutim, pitanje je koliko je ovakav način izbjeljivanja ustvari efikasan?

Ako su vaši zubi prirodno žuti, odnosno sivi ili su požutjeli od hrane i pića potreban im je poseban tretman kako bi postigli lijepu bijelu boju. Za bijeljenje zuba u kućnoj radinosti na tržištu su dostupni proizvodi koji sadrže izbjeljivače na bazi vodinik peroskida. Stomatolozi obično koriste gel za izbjeljivanje zuba koji prodire u zubnu gledj, te profesionalnom primjenom i nakon nekoliko tretmana daje željeni rezultat koji je dugotrajniji od svih drugih rješenja.

Šta je zubna boja?

Kozmetička boja za zube nije kao drugi proizvodi za izbjeljivanje jer ima kratkotrajan efekat, a njena primjena i rezultat su slični laku za nokte. Umjesto čišćenja i izbjeljiva zuba, zubna boja ustvari pokriva zube i privremeno prekriva mrlje i promjenu boje. Nanosi se tako što zube prvo dobro operete, potom posušite i „nalakirate“ malom četkicom. Usta možete zatvoriti tek kada se boja osuši.

Da li je zubna boja efikasna?

Bijela boja za zube verovatno neće biti efikasna iz nekoliko razloga. Prvo, ne prodire u zubnu gledj, što znači da boja ne umanjuje mrlje i ne prikriva kvarne zube. Drugo, kozmetička boja, ukoliko ne sadrži neko sredstvo za bjeljenje kao što je vodonik peroksid, neće izbijeliti nego ofarbati zub a pod znakom pitanja je i njen sastav.

Bez ikakve dileme proizvodi za bijeljenje zuba koji sadrže sredstva za izbjeljivanje su mnogo efikasniji metod od zubne boje. Zaista bi bilo divno da možemo na brzinu da ,, ofarbamo,, zube i rješimo problem, ipak budimo realni, previše dobro zvuči da bi bilo istinito.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *