Da li je bolja električna ili klasična četkica za zube?

Bijele ili crne plombe
2 Oktobra, 2018
Hrana za zdrave zube
23 Oktobra, 2018

Portrait of pretty young blonde woman cleaning her teeth.

Budući da niko ne može pomjerati ruku 30.000 puta u minuti, brzinom kojom vibrira električna četkica za zube, to ne znači da su takve četkice uvijek bolji izbor od klasičnih, ručnih četkica.

Istina je da i električne kao i kasnične četkice za zube imaju svojih mana i prednosti.

 

Električne četkice za zube

Brojne studije pokalaze su da vibracije koje proizvode električne četkice za zube doprinose boljem uklanjanju plaka sa zuba i desni, sprečavajući nastanak gingivitisa za 11 %. Takođe, predstavljaju mnogo bolji izbor za ljude sa ograničenom pokretljivošću koje su izazvane različitim razvojnim poremećajima ili artritisom.

Zahvaljujući ugrađenom tajmeru, vrijeme četkanja je mnogo duže nego pranje zuba manuelnom četkicom što je još jedan plus za električno pranje zuba.

Može da zvuči kao nevažno, ali studije su takođe pokazale da su ljudi koji koriste električne četkice više fokusirani na pranje zuba, što pospješuje konačan rezultat i doprinosi boljoj oralnoj higijeni usne šupljine.

Električna četkica može biti i mnogo bolji izbor za vaše djete, samim tim jer će pranje zuba biti mnogo zabavnija obavnija obaveza.

Ali, ovakve četkice su mnogo skuplje i potrebno im je napajnje energijom što u nekim sutacijama može biti neizvodivo.

 

Klasične četkice za zube

Iako nemaju tajmere i ostale dodatke, klasične četkice za zube su dugo u upotrebi i predstavljuju odličan alat u borbi proitiv bolesti zuba i desni, a i mnogo su lakše za držanje. Stručnjaci kažu da je klasični način održavanja oralne higijene sasvim u redu sve dok perete zube minimum dva puta dnevno.

Klasičnu četkicu možete pronaći i u najmanjoj prodavnici, benzinskoj pumpi ili u apoteci, zapravo na gotovo svim prodajnim mjestima. Takođe, ne morate brinuti oko baterija ili punjenja, a možete ih ponijeti i koristiti bilo kada i bilo gdje.

Budući da je poželjno često mijenjati četkicu za zube, a stručnjaci preporučuju da to bude jednom u tri mjeseca, klasična četkica je defitivno isplativija odluka.

Iako je upotreba električnih četkica za zube potpuno bezbjedna za vašu djecu, ipak je preporučljivije da koriste klasičnu četkicu i na taj način stičnu naviku pravilne oralne higijene. Jedan od razloga je i taj što ćete biti sigurni da vaša djeca neće gutati pastu za zube.

Ipak za koju god četkicu za zube se opredilili važno je da je redovno koristite i odvojite dovoljno vremena za održavanje oralne higijene.

Najbitnije je koristiti pravilnu tehniku pranja zuba kao i da odvojite dovoljnoi vremena za pranje.

 

Portrait of pretty young woman brushing her teeth in the bathroom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *