Bijele ili crne plombe

Zajedno u borbi za zdravlje zubića mališana
19 Septembra, 2018
Da li je bolja električna ili klasična četkica za zube?
23 Oktobra, 2018

Da li su bolje amalganske ili kompozitne plombe

Budući da nam je izgled zuba, odnosno blistavo bijeli osmjeh, posebno važan sve su češći zahtjevi pacijenata da se sive plombe zamijenje bijelim, odnosno kompozitnim punjenjima koja su u boji zuba. Drugi razlog su glasine o štetnosti amalganskih punjenja, međutim činjenica je da i jedne i druge plombe imaju svoje prednosti i svoje mane.

 

Amalgamske plombe

Savremene amalgamske plombe, među pacijentima poznate kao srebrne ili crne plombe, predstavljaju mješavina žive, srebra, kalaja, bakra i cinka. Živa koja čini 50 procenata jedinjenja, vezuje ostale metale i obezbjeđuje jako i izdržljivo punjenje. Među osnovnim prednostima amalgamskih punjenja navode se njihova trajnost, ekonomičnost ali i činjenica da se njihova učinkovitost potvrdila primjenom u stomatologiji dužoj od vijek i po.

Nedostaci amalgama su estetske prirode, a u rijetkim slučajevima javlja se alergija ili preosjetljivost pacijenata na metale koji se nalaze u punjenu.

 

Kompozintne plombe

Kompozitni ispuni ili bijele plombe predstavljaju kombinaciju keramike i ,, plastike,, čineći jedinjenje slično smoli koje imitira prirodnu boju zuba. Osnovne prednosti kompozitnih plombi jeste njihova boja ali i činjenica da lako prijanjaju na zubnu površinu. Sa druge strane njihova trajnost je otprilike kao i trajnost amalgama ali su, sa ekonomske strane gledano, skuplje.

 

Šta mi preporučujemo i koristimo?

Već više od 10 godina u našoj stomatološkoj oridinaciji koriste se iskljucivo  bijele, odnosno kompozitne, plombe koje su zahvaljući savremenim materijalima vrlo kvalitetne i izdržljive. To su materijali posljednje generacije sa nonotehnologijom i veličinom čestice.

To svakako zavisi od veličine plombe, kao i načina održavanja oralne higijene. Ipak, ne zaboravite da se redovne kontrole kod stomatolga obavljaju minimum jednom godišnje, a odluku o tome da li neku plombu treba mijenjati prepustite vašem stomatologu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *