6 načina kako da vam desni ostanu zdrave

Karijes: Sve što trebate znati
24 Januara, 2019
5 načina da brinete o oralnoj higijeni u sezoni gripa
7 Februara, 2019

Kad je u pitanju zdravlje usne duplje ne vrti se sve samo oko blistavo bijelog osmijeha i ravnih zuba. Koliko vodite računa o svojim zubima isto toliko računa treba da vodite i o svojim desnima. Čak i ako su vam zubi u potpunosti zdravi, redovno odlazite na kontrole kod stomatologa i nemate karijes to nikako ne znači da ste imuni na bolesti desni.

Najveći problem kod bolesti desni je to što su one u većini slučajeva bezbolne tako da ljudi uglavnom ne znaju da se nešto dešava.

Šta su to bolesti desni?

Bolesti desni počinju tako što se plak nakuplja odmah ispod i gomila se uz samu ivicu desni. Plak je ljepljiva supstanca koja je prepuna raznih bakterija i koja može uzrokovati brojne infekcije što može dovesti do bolnih desni, kostiju, ali i propadanja zuba. Plak je jedan od glavnih uzročnika gingivitisa, ranog stadijuma bolesti desni.

Neki od simptoma gingivitisa su:

Upaljene desni

Osjetljivost

Crvenilo

Otečenost

Sklonost krvarenju

Na svu sreću, na kosti i tkivo koje drži zube na svom mjestu gingivitis uglavnom ne utiče i taj proces je reverzibilan, ali ako se ne stavi pod kontrolu može izazvati periodontitis, nešto teži oblik bolesti desni koji može oštetiti desni, kost i tkivo koje je povezano sa zubima.

Neki od pokazatelja da možda imate neki oblik bolesti desni su:

Loš zadah

Gubitak stalnih zuba

Krvarenje desni

Otečene, crvene, osjetljive desni

Desni koje se povlače od zuba

Preventiva je ono što je najvažnije kad su u pitanju bolesti desni i zato je važno da preduzmete apsolutno sve da ih spriječite.

Koristite konac

Veoma je važno da bar jednom dnevno koristite konac za zube. Na taj način uklanjate plak i hranu sa mjesta koja ne možete dohvatiti pomoću četkice.  Mnogi stomatolozi kažu da nije važno u koje vrijeme koristite konac, samo je važno da ga koristite. Najbolje je uvece.

Redovno čistite zube

U ovom slučaju ne mislimo na čišćenje zuba četkicom, već na čišćenje koje obavlja vaš stomatolog, a koje treba da obavljate redovno. Na taj način simptome ćete otkriti, a samim tim i tretirati prije nego što se bolest razvije i postane ozbiljna. Profesionalno čišćenje zuba je jedini način da se ukloni kamenac, ali i da se ukloni plak koga niste uspjeli ukloniti pomoću konca i četkice.

Prestanite pušiti

Pušenje je čvrsto povezano sa bolestima desni. S obzirom na to da pušenje loše utiče na imuni sistem automatski se organizam teže bori i sa bolestima i infekcijama desni. Pored toga, pušenje otežava desnima da zacijele nakon bilo kakvih oštećenja.

Perite zube dva puta dnevno

Zube bi trebalo detaljno prati nakon svakog obroka, ali četkanje dva puta bi trebalo da bude optimalno. Za vrijeme pranja zuba, određeno vrijeme posvetite ciscenju jezika na kome se skuplja veliki broj bakterija. Trebalo bi da uzmete u obzir i upotrebu električne četkice koja smanjuje mogućnost pojave gingivitisa jer mnogo efikasnije uklanjaju plak.

Koristite paste za zube sa fluoridom

Ono na šta posebno treba da obratite pažnju kada kupujete pastu za zube nisu miris, ni ukus već sastav. Obavezno pogledajte da li pasta koju koristite sadrži fluorid, ako to nije slučaj vrijeme je da je zamijenite jer fluorid smanjuje količinu plaka i preventivno djeluje na gingivitis.

Upotrebljavajte vodu za ispiranje usta

Kad je njega zuba u pitanju, često zaboravljamo koristiti vodu za ispiranje usta koja je veoma važna stavka u cijeloj toj priči. Voda za ispiranje usta sprečava nastanak kamenca. Koristite je nakon pranja zaba, najbolje prije spavanja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *