5 načina da brinete o oralnoj higijeni u sezoni gripa

6 načina kako da vam desni ostanu zdrave
1 Februara, 2019
Trudnoća i posjeta stomatologu
14 Februara, 2019

Svako godišnje doba ima period kada nam je imunitet osjetljiviji nego inače, a rezultat toga je najčešće grip. Ukoliko ste prehlađeni potrebno je posebnu pažnju posvetiti njezi tijela, a to uključuje i brigu o usnoj šupljini. Pored standarnih savjeta poput onih da izbjegavate bliske kontakte sa ljudima, zatvorene prostorije, da vodite računa o higijeni ruku, ali i najbitniji da prehladu preležite, u nastavku vam donosimo i nekoliko jednostavnih savjeta koji će pomoći vašim zubima kada se ne osjećate najbolje:

Higjena četkice za zube

Svi znamo da je potrebno pokriti usta kada kašljemo ili kišemo, naročito ako smo prehlađeni. Uz to, nikako ne treba zapostaviti higjenu četkice za zube. Istraživanja kažu da virusi mogu preživjeti do 72 sata na vlažnim površinama, što četkicu za zube svrstava u kategoriju potencijalnog izvora zaraze. Niko ne kaže da bi nakon svake viroze trebali mijenjati četkicu koju koristite, ali ako vam imunitet nije najbolji, razmislite o ovoj opciji. Podsjećamo da je četkicu za zube potrebno mijenjati na svakih 3 do 4 mjeseca.

Birajte septolete bez žećera

Prije nego što kupite septolete, pročitajte njihov sastav. Veliki broj dražea sadrži frutkozu ili neki od vještačkih šećera koji su najbolji saveznici karjesu. Što su više zubi izloženi uticaju šećera to je više vremena da se bakterije koje izazivaju karijes njime hrane.

Nakon povraćanja vodom isprati usnu duplju

Stomačna viroza se često manifestuje povraćanjem, nakon kojeg instinktivno peremo zube. Posljednja istraživanja kažu da ipak trebamo sačekati sa ovom radnjom i umjesto toga usnu duplju samo isprati vodom. Razlog za ovo je stomačna kiselina koju pranjem zuba samo više utrljavamo u zubnu gleđ i na taj način je možemo oštetiti. Dakle, umjesto pranja zuba odmah nakon povraćanja, preporučuje se ispiranje mješavinom vode i sode bikarbone, a nakon pola sata slobodno uzmite četkicu za zube i pastu.

Ne zaboravite na hidrataciju

Kada virusi napadnu važno je piti što više tečnosti, između ostalog i zbog smanjenja rizika od nastanka karijesa.

Voda je najzdravija tečnost

Najsigurnije piće za vaš organizam je voda, dok druga pića mogu sadržavati velike količine šećera. Ukoliko vam je potrepno okrepljenje toplim napitkom poput čaja, pokušajte isti da ne šećerite i da ne dodajete limun. Šećer utiče na stvaranje bakterija koje prouzrokuju karijes, a limun je kiselina koja može da utiče na zubnu gleđ.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *