Karijes: Sve što trebate znati

5 najčešćih bolesti zuba i desni
17 Januara, 2019
6 načina kako da vam desni ostanu zdrave
1 Februara, 2019

Dentalni karijes je jedan od najčešćih problema i bolesti zuba sa kojima se suočavaju pacijenti. Svi mi u ustima imamo stotine bakterija koje se hrane sa šećerom koji jedemo i pretvaraju ga u kiselinu. Upravo ova kiselina je razlog zbog kojeg na našim zubima nastaje karijes.

Bakterije se najčešće skrivaju na mjestima do kojih teško možemo dosegnuti uz pomoć četkice i konca za zube, a ako se bakterija tu zadrže predugo one počinju izazivati karijes.

Plak i njegova uloga u nastanku karijesa

Plak predstavlja nakupljanje različitih bakterija i ostataka hrane na površini zuba. Ako se na vašim zubima nalazi dosta plaka veće su šanse da ćete dobiti karijes. To je razlog zašto su redovno pranje zuba i čišćenje uz pomoć konca toliko važni za zdravlje naših zuba. Kako biste spriječili razvoj plaka trebate prati zube dva puta dnevno i čistiti zube sa koncem jednom dnevno kako biste uklonili sve ostatke hrane između zuba. Iako postoje i drugi faktori koji utiču na nastanak plaka i karijesa ovo je najbolji način njegove prevencije.

Ko je sve podložan karijesu?

Često se smatra kako samo djeca mogu dobiti karijes međutim to je pogrešno. I stariji ljudi su podložni karijesu a što više starimo to se više desni povlače sa naših zuba. One se mogu početi povlačiti i zbog raznih bolesti desni, a problem koji tada nastaje jeste što korijen zuba postaje izložen plaku. Ako konzumirate hranu sa visokom dozom šećera ili ugljikohidrata postoji i veći rizik od nastanka karijesa.

Načini borbe protiv karijesa

Neka istraživanja su pokazala da karijes nastaje zbog nedostatka vitamina D u ishrani. U sklopu ovih istraživanja grupa djece kojoj je dodat vitamin D u ishranu nakon nekog vremena imala su znatno manju količinu karijesa na zubima. Nedostatak vitamina D čini zube podložnim karijesu ali to je samo dio problema.

Ovo su još neki od faktora rizika:

  • Suva usta ili neko drugo medicinsko stanje zbog kojeg se ne proizvodi dovoljna količina pljuvačke u ustima
  • Konzumiranje hrane koja se lako lijepi za zube poput bombona
  • Često grickanje namirnica koje sadrže veliku količinu šećera
  • Nepravilno čišćenje zuba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *