Zašto trebate odabrati cirkon keramiku za tretman zuba

Prednosti CAD/CAM tehnologije u stomatologiji
4 Decembra, 2018
Pobjednica konkursa za najljepši osmijeh Željka Radujković
19 Decembra, 2018

Cirkon je jedan od najstarijih materijala na svijetu i može se pronaći u velikim količinama u zemljinoj kori. Baza ovog materijala je Cirkonijum oksid, materijal koji se veoma uspješno koristio za kreiranje umjetnih udova i zglobova tokom proteklih decenija. Radi se o materijalu koji je pronašao svoju primjenu i u dentalnoj industriji.

Zahvaljujući odličnim biološkim karakteristikama cirkon je danas materijal koji se najčešće koristi prilikom popravke zuba. Različita istraživanja i testiranja su pokazala da korištenje cirkona ne izaziva alergijske reakcije u usnoj duplji. Ukoliko se ovaj materijal pravilno primjenjuje očekuje se da će zadržati istu čvrstinu tokom narednih 50 godina nakon postavke. Cirkon se koristi za razne vrste popravki zuba i uz pomoć ovog materijala moguće je kreirati sve vrste mostova kao i implanata, a pogodan je i za postupak potpune rekonstrukcije.

Prednost cirkon-keramike je i veće estetska vrijednost u odnosu na metal-keramiku budući da se postiže mnogo prirodniji izgled zuba. Izgled zuba ostaje isti pod raznim vrstama osvjetljenja budući da ova vrsta keramike ne sadrži tamnu podlogu kao što je to slučaj kod metal-keramike.

Ovo su neke od najvećih prednosti cirkom-keramike:

  • Visok nivo transparentnosti
  • Nema crnih margina
  • Visok nivo čvrstoće
  • Ne sadrži metale
  • Veoma biokompatibilan

Još neke prednosti cirkona su i te što ne on ne zahtijeva velika brušenja te što se prilikom njegove postavke koristi tehnologija za kompjutersko skeniranje. Uz pomoć ove tehnologije smo u mogućnosti  da osiguramo veliku tačnost i preciznost prilikom postavke krunice , koju ne možemo postići klasičnom izradom. Uz pomoć ovog materijala mogu se vrlo uspješno postaviti krune na zadnje zube budući da cirkon odlično podnosi visok mastikatorni pritisak te ima snažan otpor I u veoma tankoj debljini materijala.

Budući da krunice od cirkona kreiraju profesionalci one često mogu trajati duže i biti izdržljivije od vaših normalnih zuba. Jedna krunica od cirkona može trajati u prosjeku od 10-15 godina a neki pacijenti je ne moraju mijenjati do kraja života.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *