Pripremite dijete za prvi odlazak kod stomatologa

Potražite nas na društvenim mrežama
22 Februara, 2018

Portrait of Mother and daughter brushing teeth in the bathroom

Prvo što trebate napraviti je razgovarati s djetetom o važnosti zdravlja zubi. Objasnite djetetu zašto zubi trebaju biti jaki i zdravi i zašto ih je važno svaki dan prati.

 

Kao pomoć dobro će vam doći i neka slikovnica koja to sve slikovito i objašnjava.

 

Kada ste objasnili važnost zdravlja zuba krenite na objašnjavanje ko je zapravo stomatolog i što on tačno radi. Djeca se mogu vrlo lako uplašiti doktorskih odijela i maski oko usta i zato je važno da budu upoznata s ulogom stomatologa.

 

U opisivanju pokušajte biti što realniji i oduprite se banaliziranju ili preuveličavanju. Nikako nemojte plašiti djecu da će neredovnim pranjem zuba morati ići kod zločestog stomatologa koji će im bušiti i vaditi zubiće. Možda ćete ih tako natjerati na pranje zubi, ali ćete im stvoriti strah od stomatologa kojeg se teško riješiti u starijoj dobi.

 

Dijete treba doći na stomatološku stolicu tek kada bude spremno. Kod prvog pregleda nema potrebe da dijete sjedne u tu stolicu, jer je pregled moguće uraditi dok sjedi u maminom ili očevom krilu. Sa sobom dijete može ponijeti i svoju najdražu igračku kako bi imalo dodatni osjećaj sigurnosti.

 

Stomatolog takođe objašnjava djetetu kako je neredovno pranje zubi štetno, pa ako dijete želi uspješno odbraniti svoje zubiće od neprijatelja mora jesti zdravu hranu i piti puno vode.

 

Zapravo, borba protiv karijesa slična je Supermenovoj borbi protiv zlikovaca 🙂

 

Ako još niste otišli na pregled, a vaše dijete ima skoro sve zubiće tada ga toplo preporučujemo. Riješite se straha i budite uzor svom djetetu te i sami zakažite pregled kod stomatologa.

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *