Koje usluge nudi stomatologija Modent1

Potražite nas na društvenim mrežama
22 Februara, 2018
Naši certifikati i nagrade govore za nas
22 Februara, 2018

Usluge koje nudi Stomatologija Modent1:

 

 • uklanjanje zubnog kamenca ultrazvukom
 • uklanjanje pigmentacija na zubima pjeskarenjem (air flow)
 • bijeljenje zuba
 • djecija i preventivna stomatologija-zalivanje fisura
 • popravak zuba sa visokoestetskim kompozitnim ispunima
 • korijensko lijecenje zuba
 • ortodoncija-mobilni i fiksni aparati
 • mobilna i fiksna protetika (totalne i parcijalne proteze, metalokeramicke i bezmetalne krunice,mostovi, kombinovani radovi)
 • oralna hirurgija (vadjenje impaktiranih i poluimpaktiranih umnjaka, apikotomije, sinus lift, ugradnja implanta)
 • Šta je karijes i kako ga liječiti?

 

Karijes je hronično oboljenje tvrdih zubnih tkiva koje napreduje progresivno, centripetalno i dovodi do razaranja zuba. Njegovo porjeklo je višeuzročno, a velika učestalost ga ubraja među najčešća oboljenja savremenog čovjeka. Karijes počinje na površini zuba (u 75 % slučajeva na griznoj površini) i to razgradnjom gleđi (demineralizacijom) i progresivno prodire u dubinu i širinu zahvatajući ostale strukture zubnog tkiva.

 

Na osnovu zapažanja učestalosti pojave karijesa na površinama zuba, došlo se do zaključka da postoje mijesta koja su često napadnuta karijesom i mijesta na kojima se on javlja veoma retko ili nikada.

 

Prva grupa se naziva karijes predilekcionim, a druga grupa karijes imunim mijestima ili površinama zuba. U predilekciona mijesta spadaju:

 

 • jamice i fisure na griznim površinama pretkutnjaka i kutnjaka, aproksimalne površine (na kojima se često zadržavaju ostaci hrane i gde je čišćenje zuba otežano),
 • vrat zuba, odnosno gingivalna trećina vestibularne i oralne površine krune zuba.
 • Gleđ je mesto gde karijes zuba počinje. U početnoj fazi na površini gleđi se zapaža bijeličasta neprozirna mrlja (zamućenje)

 

Pranje zubića

 

Čim vašoj bebi nikne prvi zubić vreme je da počnete sa redovnim četkanjem. Za početak koristite mekane četkice i sasvim malu količinu paste namenjene isključivo za malu decu. Preporučuje se da deci zubiće perete dva puta dnevno da biste uklonili sve bakterije i naslage i na taj način sprečili kvarenje. Umesto četkice u ranom periodu možete koristiti i posebne maramice za čišćenje zubića specijalno napravljenje za čišćenje zubića i desni kod beba.

 

Kad dijete napuni dve godine polako ga možete početi učiti kako da samo pere zube, pažljivo ga pratite i objasnite da ne sme gutati pastu za zube. U dobi od četiri godine možete početi čistiti zubiće vašeg dijeteta sa zubnim koncem, a sa 8-9 godina dete bi već trebalo da sve obavlja samo.

 

Kad dođe vrijeme za ispadanje zubića, dragi roditelji nikako nemojte zaboraviti na staru dobru Zubić vilu koja će uveliko olakšati taj pomalo stresan period za vaše dijete.

 

Pranjem zuba počinje od trenutka nicanja prvog zuba. Ono se obavlja bez četkice za zube tako sto se smotuljak vate ili gaze natopi u vodu jedan ili dva puta tokom dana se prebrišu zubići. Po nicanju svih mlečnih (prvih) zuba dete moze da koristi četkicu za zube uz pomoć roditelja koji kroz igru treba da uče dete pranju zuba, ali bez paste za pranje zuba. Posle treće godine možemo da uključimo paste za pranje zuba koje su prilagodjene svojim ukusom i sastojcima dečijem uzrastu.

 

Tek sa polaskom u školu možemo očekivati da su deca u stanju da samostalno peru zube ali im je i dalje neophodna kontrola jer deca ne shvataju kolko je ozbiljno pranje zuba pa traže sve načine da izbjegnu obavezu.

 

Jedno pravilo kaže da zube treba prati posle svakog jela, ali obaveze nas i naše dece ne dozvoljavaju ispunjavanje ovog pravila. Na našu sreću dovoljno je da se zubi operu pravilno dva puta na dan, prvi put ujutro po ustajanju ili posle doručka i uveče posle poslednjeg obroka.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *